Befőzés

Befőzés Mik a befőzés titkai, rejtelmei ? A befőzés fontos teendőink egyike. Mivel négy évszakos földrészen élünk, fontos számunkra, hogy az tavasztól őszig termő növényeikből tárolni tudjunk a nem termékeny időszakokra, hideg téli napokra. Az emberi szervezet számára fontos ásványokra, vitaminokra ezekből az eltett, fagyasztott vagy tartósított növényekből jutunk. Ezek értékes tápanyagok. A zöldségfélékből, gyümölcsökből megfelelő módon le is fagyaszthatunk, de igazán ízletes táplálék kiegészítőket befőzéssel vagy savanyítással tudunk készíteni vagyis konzerválni. Ahogy szokás mondani, eltenni télire.

HirdetésGyümölcsök

Befőzés Séfbabér

Befőzés Séfbabér

Mindenki számára nélkülözhetetlen az alapok ismerete, még akkor is, ha a Mama lekvárja a legízletesebb. Hiszen a Mama főztje a legjobb, de ezt mindannyian nagyon jól tudjuk. Megvan a maguk titka és tudománya ezen a téren. Érdemes  tanulni tőlük. Hogy is van az, hogy az ők befőttje sosem romlik meg ? Akár több évig is eláll, ha épp többet sikerült eltennie a kelleténél. Esetleg még be is kocsonyásodik a leve, ami szintén irigylésre méltó. Mitől marad zsenge és finom az uborkájuk, mintha most szedtük volna a kertből ?

Mik a befőzés titkai, rejtelmei ?

Van néhány apró trükk amellyel biztos közelebb juthatunk a sikeres végkimenetelhez. Az alábbi hét szabály betartása lényeges momentuma a téli napokra eltett élem, befőzés szabályainak. Ezek a befőzés arany szabályai. Már nem lesz titok.

Zöldségek

Befőzés Séfbabér (3)

Befőzés Séfbabér (3)

A befőzés arany szabálya, hétpecsétes titkai

1. Az egyik legfontosabb, hogy a befőttnek szánt termés minden esetben kifogástalan, egészséges és friss legyen.

2. A kevésbé egészséges gyümölcsöket lekvárok, dzsemek és szörpök készítésére    használhatjuk, eltávolítva a hibás részeket.

3. Minden alkalommal alaposan mossuk meg, kettőnél több lével is, ha szükséges !

4. Az üvegek és a fedelük szintén legyen ép és nagyon tiszta.

5. Használjunk celofánt, alapos precíz legyen az üvegek lezárása.

6. Azokat amelyeket forrázással készítünk, mindig tegyünk alá fém tepsit, vagy sima fém felületet, hogy az üveg el ne repedjen.

7. A forró befőtteket, akár dunsztolt, akár forrázott, mindig alaposan takargassuk be takarókkal plédekkel, régen dunyhát használtak, mert nagyon fontos tartósság szempontjából a lassú lehűlés. Legalább 24 órát hagyjuk így.

Az alap szabályokat betartva, ezek ismeretében, bátran hozzá láthatunk bármilyen gyümölcs, zöldség téliesítéséhez. Remek erőforrást biztosítva a hideg napokra.

Lekvárok

Ide sorolnám a dzsemeket Ízeket a gyümölcsökből készíthető sűrítményeket, mert nem csak befőttek készítésére alkalmasak. A belőlük készült termékek remek kiegészítői táplálkozásunknak akár elemi, akár sütemények és egyéb formákban felhasználva. Vitaminokban gazdag készítmények.

Befőzés lekvárok Séfbabér

Befőzés lekvárok Séfbabér

 

Hirdetés
A Séfbabér neked ajánlja !

Zöldségek eltevése télire és a Gyümölcs befőttek készítését a kijelölt kategóriában található

A számodra érdekes receptekből a főmenü sorban kedvedre válogathatsz. Desszertek között találsz krémeket, süteményeket vagy tortákat, sok finom édesség elkészítését próbálhatod ki. A főételek finom ebédekhez adnak ötleteket, levesek főzéséhez tippeket. További meglepetéseket ajánlok a Minden Nap Alap oldalon a Recept folyam kategóriában.

Aki szeretne többet tudni, a befőzéssel kapcsolatban a Wikipédia a szabad enciklopédia értékes információkkal szolgál.

Amennyiben szeretnéd receptjeimről értesülni email fiókodba, azt a Séfbabér kezdő oldalán és lent a lábrészben is megteheted. Iratkozz fel ! Látogasd meg partner oldalainkat, amelyeken szintén érdekes olvasmányokat találsz Minden Nap Alap és az Adonisz.com Valamint ajánlom Blogger oldalaim
Mind Nap Alap

Magyarok Nagyjai

Dream Spiri

Véleményed kinyilatkoztatására hangos üzenet formájában itt, a recept alatt van lehetőséged ! Szívesen fogadom ! Köszönöm !

Megtalálhatóak Facebook oldalaink, kedveléseddel támogathatod

Minden Nap Alap

Séfbabér

Web oldal alapítója

Adonisz

Csoportjaikba való jelentkezésed örömmel fogadjuk.

Minden Nap Alap Fogadd be a világot, hogy az is elfogadhasson !

„séfbabér” csoport

„Web oldal alapítók,szerkesztők kedvelők, csoport

„Adonisz” csoport

 

0 Comments

Hozzászólásod köszönöm, segíted a munkámat !

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »