Levesek receptjei Séfbabér módra

Levesek a legtöbb nép konyhájának, elmaradhatatlan, rendszerint a főétkezések első eleme. Magyar hagyományaink alapján, az ebéd nélkülözhetetlen bevezetője. Már el sem tudjuk az ebédet képzelni nélküle.

egyszerű-áttört-krém-gyümölcs-összetett-levesek-séfbabér

egyszerű-áttört-krém-gyümölcs-összetett-levesek-séfbabér

A jó konyha egyik titka a változatosság. Életszínvonalunk emelkedésével függ össze az egyre változó igények kielégítése. Már az ember nem csak az éhségét akarja csillapítani ételeinkkel, hanem a gondosan elkészített, ízletes ételekben, választékos és változatos étkezésekben örömet is talál. Ezért a legegyszerűbb ételektől a hagyományos, és különféle ételek receptjeiből vegyesen kínál a Séfbabér. Mindenki anyagi helyzetének, saját ízléseinek megfelelően válogathat kedvére.

Nem elegendő azonban, hogy jó ételeket készítsünk. Rendkívül fontos, hogy ízlésesen tálaljuk, mert a legfinomabb étel sem étvágygerjesztő, ha ízléstelenül tesszük az asztalra szeretteink elé. A magyar konyha hagyományai kimeríthetetlenek tűnő változatossága, köszönhető földrajzi adottságainknak. Bővelkedünk állati, és növényi tápanyagokkal. Így a sütés-főzés terén is szépet és jót tudunk nyújtani.

A leveseket általában fehér és barna levesekre osztjuk fel. A “fehér” és a “barna” kifejezés nem a leves színére értendő. Fehér leveseknek nevezzük a sűrítés nélkül készült leveseket, mint például, a húsleveseket, csontleveseket, erőleveseket.

A hús levesekről

Levesek : Konyháink legkedveltebb levese a húsleves. A jó húsleves főzés legfőbb szabály, hogy a húsokat, csontokat mindig alapos mosás után, hideg vízbe tegyük oda főni, és ne túl gyorsan forraljuk fel. A lassú fokozatos felmelegedés révén, a hosszan tartó főzés következtében, a hús tápnedvei teljes mértékben kioldódnak. Az így elkészült leves finom ízű és tápláló lesz. Arany szabály a lassú főzés mellet, a leves zavarosság mentessége tekintetében, hogy a habját mindig szedjük le a feles zsírréteggel együtt, menet közben. Amikor a leszűrésére kerül a sor, merőkanállal szedjük a szűrőbe. Nem öntsük át és ne keverjük fel ! Óvatosan kell eljárnunk, hogy az étel ne zavarosodjon be, szép tiszta áttetsző maradjon.

Marhahúsleves spitz fartőből

Marhahúsleves Spitz fartőből Séfbabér

Marhahúsleves Spitz fartőből Séfbabér

A barna levesek

A barna leveseknek, a sűrített leveseket nevezzük, amelyek rántással, habarással készülnek. Ilyenek például az egyszerű gombaleves, zöldbab leves. Rangsorolása, áttört püré levesek, krémlevesek, gyümölcslevesek, összetett vagy különleges levesek. Az egyszerű barna levesek általában berántva készülnek, magyarosan, megfelelően fűszerezve, tésztafélékkel befőzve. a püré leveseket főzés után áttörve, passzírozva, simára elkeverve tálaljuk. A krém levesek olyan áttört levesek, amelyekhez tejszínnel elkevert tojássárgáját adunk, hogy élvezeti és tápértéküket növeljük. A gyümölcs leveseket, habarással sűrítjük és nyári melegben behűtve fogyasztjuk. Az összetett leveseken azokat értjük amelyek a zöldségeken és egyéb betéteken kívül a húsokat is tartalmazzák.

sűrített leves séfbabér

sűrített leves séfbabér

A jó leves készítés előfeltétele, hogy jó ételt csak friss, jól megválogatott minőségi hozzávalókból lehet főzni. A fűszerezés és a leves sűrűsége ízlés dolga.

A Séfbabér neked ajánlja !

További recepteket ajánlok a Minden Nap Alap oldalon a Recept folyam kategóriában.  A pudingokkal kapcsolatban a Wikipédia oldalán találsz értékes információkat.  Amennyiben szeretnéd receptjeimről értesülni az email fiókodba azt itt a főoldalamon Séfbabér is megteheted. Látogasd meg partner oldalainkat amelyeken szintén érdekes olvasmányokat találsz  Minden Nap Alap  és az Adonisz.com  Valamint ajánlom Blogger oldalaim   Mind Nap Alap       Magyarok Nagyjai         Dream Spiri         Véleményed kinyilatkoztatására hangos üzenet formájában a recept alatt van lehetőséged ! Szívesen fogadom ! Köszönöm !

 

Translate »