Aszalás

Aszalás Hogyan készíthetsz aszalt gyümölcsöket ? Az aszalt, szárított gyümölcsök igazi csemege számba mennek. Ízletes, egészséges vitaminos nasik. Nagy előszeretettel ízesítik vele a müzliket is cukor helyett. Gondoljunk csak a szőlőből készült mazsolára a legismertebbek közül, de készíthető aszalt gyümölcs szilvából, meggyből, cseresznyéből, tulajdon képen majdnem minden gyümölcsből.   Ez a leírás a házi elkészítéséhez nyújt segítséget.

HirdetésHozzávalók

Gyümölcs, 50 dkg cukor, 3 dl víz és meleg.

Aszalás Séfbabér

Aszalás Séfbabér

Elkészítés

Aszalásra valamennyi szilva fajta alkalmas, ha érett, de még jobb ha túl érett. A gyümölcsöket gondosan meg mossuk, válogatjuk és hagyjuk szikkadni. Egy tepsi belsejébe sütőpapírt teszünk, erre szórjuk rá a megszikkadt gyümölcsöket egy rétegben. A sütőt 50-60 fokra előmelegítjük és elzárjuk így helyezzük be a tepsiben a gyümölcsöket. Amikor a sütő 25- 30 fokra lehűl kivesszük a tepsit felmelegítjük a sütőt és visszarakjuk. Ezt a műveletet 5 órán keresztül ismételgetjük és ha az idő engedi napra helyezzük 4-5 napig.

Amennyiben ez nem megoldható, folytatni szükséges a hőkezelés, de már 70 fokon 4-5 órán át, majd emelni kell 75 fokra a hőt a gyümölcs állapotától függően, ha már ráncos a húsa és a magjához tapad csökkenthetjük az aszalási időt. A gyümölcsöket néhányszor közben átforgatjuk. Akkor jó az aszalvány, ha összenyomáskor nem ereszt levet, a mag körül nem nedves és ragadós. A szilvát lehet ízesíteni úgy, hogy 80 fokos cukorszirupba helyezzük 1-2 percre, utána leszűrjük és hagyjuk megszikkadni.

Az almát és körtét, megmossuk és felszeleteljük, 1-2 percig 1 % citromsavas vízben előfőzzük lecsepegtetjük és úgy helyezzük a tepsibe. Az előzőekben ismertetett aszalási folyamatot követően 50 dkg cukorból és 3 dl vízből készült cukorszirupba belemártjuk és folytatjuk  az aszalást, ezt 2-3-szor megismételve.

Az őszi és kajszibarackokat meghámozzuk, ketté vágjuk és kimagozzuk. Amikor már az aszalással jól megszáradt, két felet egymásba teszünk és sűrű szirupba mártjuk, majd visszahelyezzük a meleg sütőbe.

Hirdetés
A Séfbabér neked ajánlja !

A számodra érdekes receptekből a főmenü sorban kedvedre válogathatsz. Desszertek között találsz krémeket, süteményeket vagy tortákat, sok finom édesség elkészítését próbálhatod ki. A főételek finom ebédekhez adnak ötleteket, levesek főzéséhez tippeket. A Zöldségek eltevése télire és a Gyümölcs befőttek, lekvár, jam készítés tudományát is elsajátíthatod. Az italok készítéséhez kínálok további ötleteket. Továbbá megismerkedhetsz főzési alapokkal

További meglepetéseket ajánlok a Minden Nap Alap oldalon a Recept folyam kategóriában.

Aki szeretne többet tudni, az italokkal kapcsolatban a Wikipédia értékes információkkal szolgál.

Amennyiben szeretnéd receptjeimről értesülni email fiókodba, azt a Séfbabér kezdő oldalán és lent a lábrészben feliratkozásoddal megteheted. Iratkozz fel ! Látogasd meg partner oldalainkat, amelyeken szintén érdekes olvasmányokat találsz Minden Nap Alap és az Adonisz.com Valamint ajánlom Blogger oldalaim
Mind Nap Alap

Magyarok Nagyjai

Dream Spiri

Megtalálhatóak Facebook oldalaik, kedveléseddel támogathatod

Minden Nap Alap        Séfbabér        Web oldal alapítója          Adonisz

Csoportjaikba való jelentkezésed örömmel fogadjuk.

Minden Nap Alap Fogadd be a világot, hogy az is elfogadhasson !

„séfbabér” csoport

„Web oldal alapítók,szerkesztők kedvelők, csoport

„Adonisz” csoport

Véleményed kinyilatkoztatására hangos üzenet formájában itt, a recept alatt van lehetőséged ! Szívesen fogadom ! Köszönöm !

Summary
recipe image
Recipe Name
Aszalás
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)
Translate »