Ribizkebor

Ribizkebor Dr. Windisch prof. receptje alapján készült leírás, ami ősök gyűjteményéből került elő.

HirdetésHozzávalók

5 kg ribizke, 5 kg cukor, 11 l víz.

Ribizkebor Séfbabér

Ribizkebor Séfbabér

Elkészítés

Hogyha szép színű, kellő erősségű és egyúttal édes ízű ribizkebort óhajtunk készíteni tartsuk be az adagolási mennyiséget: 5 kg ribizkéhez szükségünk van 5 kg cukorra és 11 liter vízre. Ez a mennyiség 16 liter kész palackba fejtett bort szolgáltat. Használhatunk vörös, de fekete színű ribizkét is. Keverten is feldolgozható. Az ún. fekete ribizke sajátságos illatát nem mindenki kedveli, ha ilyet is felakarunk dolgozni, legfeljebb 25 százalékig terjedő mennyiségben használjuk. Ez a bornak nagyon szép színt ad.

Tökéletesen megérett hibátlan, egészséges, ág, levél és penészmentes gyümölcsöt használjunk borkészítésre. Ha kisebb mennyiségű ribizkebort készítünk és nincs más sajtoló berendezésünk, mint a háztartási kézi gyümölcsprés, bogyózzuk le feldolgozás előtt a gyümölcsöt. Ez a lényerést és a további feldolgozást is megkönnyíti.

Az tiszta leszemelt 5 kg gyümölcsöt összetörjük, hűvös helyen 2-4 napig állni hagyjuk egy tálban míg levet enged. Naponta többször keverjük össze. 4 nap után különítsük el a lé tisztáját. A többit az ún. törkölyt préseljük ki. Azután a kézzel morzsoljuk széjjel, öntsünk rá 4 liter vizet és hagyjuk fél órát állni. Ezután leszűrjük és a maradékot pedig kipréseljük, majd a vizes manővert megismételjük. A törkölyt kidobjuk. 3 kg cukrot 3 liter meleg vízben feloldunk ezt amikor 20 fokosra hűl hozzáadjuk a kinyert léhez, egyenletesen elkeverjük.  Ez a folyadék szobahőmérsékleten hamarosan erjedésnek indul. Tehetjük fahordóba vagy használhatunk üvegeket, demizsonokat. Az üvegek száját vászonnal kössük le. Lezárni azonban tilos. Kb. 2 hét alatt a cukor elerjed, ezt arról ismerjük fel, hogy már nem habzik és tisztulni kezd. Ha 20 fokos állandó hőmérsékleten erjeszthettünk akkor ez 14 napig tartott. Ekkor adjuk az újborhoz a még hátra maradt 2 kg cukrot, melynek keveredését rázogatással segítjük elő. Pár napig ülepítsük hűvös helyen. Ezután filtráló papíron át szűrjük üvegekbe a bor tisztáját. Alaposan zárjuk le a palackokat és az üvegeket fekvő állapotban helyezzük lehetőleg pincébe.

 

Hirdetés
A Séfbabér neked ajánlja !

A számodra érdekes receptekből a főmenü sorban kedvedre válogathatsz. Desszertek között találsz krémeket, süteményeket vagy tortákat, sok finom édesség elkészítését próbálhatod ki. A főételek finom ebédekhez adnak ötleteket, levesek főzéséhez tippeket. A Zöldségek eltevése télire és a Gyümölcs befőttek, lekvár, jam készítés tudományát is elsajátíthatod. Az italok készítéséhez kínálok további ötleteket. Továbbá megismerkedhetsz főzési alapokkal

További meglepetéseket ajánlok a Minden Nap Alap oldalon a Recept folyam kategóriában.

Aki szeretne többet tudni, az italokkal kapcsolatban a Wikipédia értékes információkkal szolgál.

Amennyiben szeretnéd receptjeimről értesülni email fiókodba, azt a Séfbabér kezdő oldalán és lent a lábrészben feliratkozásoddal megteheted. Iratkozz fel ! Látogasd meg partner oldalainkat, amelyeken szintén érdekes olvasmányokat találsz Minden Nap Alap és az Adonisz.com Valamint ajánlom Blogger oldalaim
Mind Nap Alap

Magyarok Nagyjai

Dream Spiri

Megtalálhatóak Facebook oldalaik, kedveléseddel támogathatod

Minden Nap Alap        Séfbabér      Web oldal alapítója        Adonisz

Csoportjaikba való jelentkezésed örömmel fogadjuk.

Minden Nap Alap Fogadd be a világot, hogy az is elfogadhasson !

„séfbabér” csoport

„Web oldal alapítók,szerkesztők kedvelők, csoport

„Adonisz” csoport

Véleményed kinyilatkoztatására hangos üzenet formájában itt, a recept alatt van lehetőséged ! Szívesen fogadom ! Köszönöm !

Summary
recipe image
Recipe Name
Ribizkebor
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Translate »