Körte befőtt

Körte befőtt. Hogyan rakd üvegbe télire kompótnak, befőttnek ? Tulajdon képen a gyümölcsből készített befőttek, kompótok is egyben. Hiszen üvegben vagy már előtte megfőzzük őket és hozzáadott cukorral ízesítjük. A kettő különbsége abban rejlik, hogy a befőtteket tartósítjuk szalicil hozzáadásával és a dunsztolással tesszük fogyaszthatóvá a nem termő időszakokra. Szokás mondani eltesszük télire. Így ebből a csemegéből töltögethetjük vitamin háztartásunkat.

Hirdetés



Hozzávalók

Körte, citromlé, 1 kg gyümölcshöz 35 dkg cukor, üvegenként 2-3 szem szegfűszeg, üvegenként 1-2 db darabos fahéj.

Körte befőtt Séfbabér

Körte befőtt Séfbabér

Yum

Elkészítés

A nem túl érett körtét alaposan megmossuk és meghámozzuk. Méretétől függően a kisebbek egészben a nagyobbak négybe vágva kerülnek eltevésre. Itt most 2 fajta eltevési formát tudok javasolni.

  1. Az előkészített körtéket tegyük citromos vízbe, és ebben főzzük puhára majd hideg vízzel hűtsük le. Ezt követően leszűrjük és üvegbe rakjuk. Cukrot főzünk fel, vagyis cukor szirupot készítünk. Egy liter vízhez 35 dkg cukor javasolt. A szirupot lehűtjük és az üvegekbe öntjük, annyira, hogy a gyümölcsöket ellepje. Késhegynyi szalicilt teszünk rá. Az üvegeket légmentesen lezárjuk és dunsztoljuk az-az kigőzöljük. A forrástól számítva 15-20 percet vesz igénybe.
  2. A másik módszernél a gyümölcsöket megtisztítva üvegekbe tesszük. Rárakunk 3 evőkanál cukrot, 2-3 szem szegfűszeget, 1-2 kisebb darab fahéjat és sima hideg vízzel felöntjük, úgy hogy a gyümölcsöket ellepje. Késhegynyi szalicil teszünk rá, ez egy kis csipetnek felel meg. Légmentesen lezárjuk. Majd fazékba téve vizet engedünk alá, úgy hogy az üvegek nyakáig érjen. Lassú tűzön felforraljuk és kifőzzük. Kidunsztoljuk. Amikor az üvegeken belül a lé felfelé gyöngyözni kezd elzárjuk és hagyjuk fokozatosan kihűlni. Legjobb érintetlenül még a fazékban, de alaposan betakargatva is lehetséges.

 

Hirdetés




A Séfbabér neked ajánlja !

A számodra érdekes receptekből a főmenü sorban kedvedre válogathatsz. Desszertek között találsz krémeket, süteményeket vagy tortákat, sok finom édesség elkészítését próbálhatod ki. A főételek finom ebédekhez adnak ötleteket, levesek főzéséhez tippeket. A Zöldségek eltevése télire és a Gyümölcs befőttek készítés tudományát is elsajátíthatod.

További meglepetéseket ajánlok a Minden Nap Alap oldalon a Recept folyam kategóriában.

Aki szeretne többet tudni, a befőzéssel kapcsolatban a Wikipédia értékes információkkal szolgál.

Amennyiben szeretnéd receptjeimről értesülni email fiókodba, azt a Séfbabér kezdő oldalán és lent a lábrészben feliratkozásoddal megteheted. Iratkozz fel ! Látogasd meg partner oldalainkat, amelyeken szintén érdekes olvasmányokat találsz Minden Nap Alap és az Adonisz.com Valamint ajánlom Blogger oldalaim
Mind Nap Alap

Magyarok Nagyjai

Dream Spiri

Véleményed kinyilatkoztatására hangos üzenet formájában itt, a recept alatt van lehetőséged ! Szívesen fogadom ! Köszönöm !

Summary
recipe image
Recipe Name
Körte befőtt
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
31star1star1stargraygray Based on 3 Review(s)
Translate »