Marcipán

Marcipán diós vagy mandulás. Bonbonnak vagy sütéshez ? Ki ne ismerné az aranyos figurákat vagy éppen virág díszítéseket a süteményes üzletekből, amelyek még dekoratívabbá tehetik édességeinket, esetleg bonbonok cukorkák alapanyaga is. Itt most a diós és a mandulás receptjét találod, de variálható mert az alapokat megismerheted. Belőle bármi formálható.

HirdetésHozzávalók

Tartós bonbon diómarcipán : 50 dkg őrölt dió, 1 kg cukor, 3 dl víz. (1,5 kg készen)

Sütéshez dió vagy mandula marcipán: 50 dkg őrölt dió vagy mandula, 50 dkg cukor, 3 db tojás fehérje. (1kg készen)

Marcipán Séfbabér

Marcipán Séfbabér

Elkészítés
Diómarcipán bonbonokhoz

A cukrot gy edényben a 3 dl vízzel feltesszük főni. Golyóra főzzük ha felforrt egy ecsettel az edényfaláról egy csészényi hideg vízbe mártogatva visszamossuk az edényfalára lerakódott cukrot a főzött oldatba. A tetejéről a habot az ecsettel leszedjük. Az összemosást 3-4 alkalommal ismételjük meg, ezáltal a főzetben nem marad szemcse kristály. Amennyiben szemcsés marad az egész anyagot lekristályosítva grízessé teszi, csúnya matt színe lesz a vele áthúzott készítménynek.

A macipánt is a fondant-hoz hasonlóan “golyóra” főzzük, ezt mintavétellel ellenőrizhetjük a következőképpen. Egy fakanalat hideg vízbe mártunk majd a főzött mázba, utána ismét hideg vízbe dugjuk a kanalat, ha a máz rá tapad és kihűlve az ujjunkkal golyót tudunk formálni belőle akkor jó és kész. Amennyiben nem tudunk belőle golyót formálni, egész kemény lesz, törik vagy pattog akkor a cukor túl erős, vizet kell hozzá önteni, hogy a minta puha golyót adjon.

ezt mintavétellel ellenőrizhetjük a következőképpen. Egy fakanalat hideg vízbe mártunk majd a főzött mázba, utána ismét hideg vízbe dugjuk a kanalat, ha a máz rá tapad és kihűlve az ujjunkkal golyót tudunk formálni belőle akkor jó és kész. Amennyiben nem tudunk belőle golyót formálni, egész kemény lesz, törik vagy pattog akkor a cukor túl erős, vizet kell hozzá önteni, hogy a minta puha golyót adjon. Amikor kész ráöntjük az előre elkészített dióra és jól elkeverjük, hagyjuk kihűlni. Ez a massza kihűlve megmerevedik.

Következő művelet a finomítás. Cukrászdákban hengergép között 2-3X átengedik és kész  sima lapot kapnak. Házilag ezt 2 fajta képen végezhetjük. Nyújtódeszkán nyújtófával finomra nyomkodjuk, dörzsöljük vagy mozsárban finomra törjük. Egyik módon sem kapunk teljesen sima marcipánt de tartósan eláll. Felhasználhatjuk bonbonok készítésére, krémekhez, ízesítéshez, önmagában is fogyasztható. Rummal ízesíthető.

Diómarcipán sütéshez

50 dkg őrölt dió , 50 dkg cukor, 3 db tojás fehérje. (1kg készen) Az egész anyagot egy edénybe téve, jól összekeverjük és finomítjuk az előzőekben leírtak szerint. Az így készült marcipán finom de nem tartós, azonnal alkalmazni kell. Felhasználható süteményekhez azok készítésénél.

Mandulamarcipán

50 dkg őrölt mandula, 50 dkg cukor, 3 db tojás fehérje. (1kg készen) Ugyanúgy készítendő mit a diómarcipán. Dió helyett mandulát használunk, a fehér belső héjától megtisztítva. A mandulát forró vízbe tesszük 2-3 percre, leszűrjük és a belső héj könnyen lejön, ha az ujjaink között megnyomkodjuk. A mandulamarcipánt nem ízesítjük rummal.

Hirdetés
A Séfbabér neked ajánlja !

A számodra érdekes receptekből a főmenü sorban kedvedre válogathatsz. Desszertek között találsz krémeket, süteményeket vagy tortákat, sok finom édesség elkészítését próbálhatod ki. A főételek finom ebédekhez adnak ötleteket, levesek főzéséhez tippeket. A Zöldségek eltevése télire és a Gyümölcs befőttek, lekvár, jam készítés tudományát is elsajátíthatod. Az italok készítéséhez kínálok további ötleteket. Továbbá megismerkedhetsz főzési alapokkal

További meglepetéseket ajánlok a Minden Nap Alap oldalon a Recept folyam kategóriában.

Aki szeretne többet tudni, az italokkal kapcsolatban a Wikipédia értékes információkkal szolgál.

Amennyiben szeretnéd receptjeimről értesülni email fiókodba, azt a Séfbabér kezdő oldalán és lent a lábrészben feliratkozásoddal megteheted. Iratkozz fel ! Látogasd meg partner oldalainkat, amelyeken szintén érdekes olvasmányokat találsz Minden Nap Alap és az Adonisz.com Valamint ajánlom Blogger oldalaim
Mind Nap Alap

Magyarok Nagyjai

Dream Spiri

Megtalálhatóak Facebook oldalaik, kedveléseddel támogathatod

Minden Nap Alap        Séfbabér        Web oldal alapítója       Adonisz

Csoportjaikba való jelentkezésed örömmel fogadjuk.

Minden Nap Alap Fogadd be a világot, hogy az is elfogadhasson !

„séfbabér” csoport

„Web oldal alapítók,szerkesztők kedvelők, csoport

„Adonisz” csoport

Véleményed kinyilatkoztatására hangos üzenet formájában itt, a recept alatt van lehetőséged ! Szívesen fogadom ! Köszönöm !

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Marcipán
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Translate »
%d bloggers like this: