Szűrt gyümölcslevek

Szűrt gyümölcslevek tartósan készítése házilag. A vitamindús gyümölcsök fogyasztása nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára. Nagyon sok módja van a többlet termésünk feldolgozásának. Levesek, szószok, desszertek, sajtok, befőttek, kompótok, rostos levek, szűrt levek alapanyagaként is. A négy évszakos földterületeken fontos a nem termő időszakokra való tárolásuk. A szűrt lé formájában való feldolgozása is egy lehetőség a bennük rejlő vitaminok megőrzésére, fogyasztására. Télen és nyáron is, jeges hűsítőként egyaránt

Hirdetés



Hozzávalók

Gyümölcs, cukor, citromsav.

Szűrt gyümölcslevek Séfbabér

Szűrt gyümölcslevek Séfbabér

Elkészítés

Gyümölcseinkből. Elsősorban málna, ribiszke, köszméte, meggy, alma, birs, szilva, szőlő, de bármely feldolgozható. Igen értékes üdítőitalt készíthetünk tartósítással. A feldolgozásra kerülő gyümölcsöt mossuk, válogatjuk, kimagozzuk, összezúzzuk. Kis ideig hűvös helyen pihentetjük, kipréseljük majd szűrjük. A gyümölcslevet ízlés szerint ízesíthetjük cukorral, citromsavval. A folyékony gyümölcslé tartósításánál arra kell törekednünk, hogy megőrizzék eredeti alkotórészeiket és a hőérzékeny vitaminok ne károsodjanak nagy mértékben.

Hőkezeljük. A gyümölcslevet 75-80 C fokra felmelegítjük. A tisztára mosott palackokban melegen töltjük, az üveg szájától 4-5 cm-ig. Légmentesen ledugaszoljuk.

Pasztőrözzük. A palackokat vízfürdőbe helyezzük. a fazékaljára rácsot teszünk, hogy az üveg alja ne érintkezzen a fazékkal és alatta is víz legyen. A fazékba annyi víz legyen, hogy az üvegek el ne merüljenek.

A hőmérséklet állandó ellenőrzésére egy lenem dugaszolt üvegbe hőmérőt állítunk. Ügyeljünk, hogy a 20-25 percig tartó hőkezelés során a víz hőfoka 75-80 C fok alá ne süllyedjen. Ezt követően kiemeljük a palackokat és hideg vízbe téve fokozatosan lehűtjük.

Fontos az alapos dugaszolás ezért, ha parafa dugót alkalmazunk azt az üvegekbe tétel előtt vízbe kell áztatni. Majd a hőkezelést követően amikor megszikkadt, 60-70 fokra melegített paraffinba vagy viaszba mártani.

Tárolásnál fontos, hogy hűvös sötét helyet biztosítsunk és az üvegeket fektetve tároljuk. Ne a földön.  A hőkezelés nagymértékben függ a gyümölcs savtartamától, a savanyúbb termék könnyebben tartósítható.

Hirdetés




A Séfbabér neked ajánlja !

A számodra érdekes receptekből a főmenü sorban kedvedre válogathatsz. Desszertek között találsz krémeket, süteményeket vagy tortákat, sok finom édesség elkészítését próbálhatod ki. A főételek finom ebédekhez adnak ötleteket, levesek főzéséhez tippeket. A Zöldségek eltevése télire és a Gyümölcs befőttek, lekvár, jam készítés tudományát is elsajátíthatod. Az italok készítéséhez kínálok további ötleteket.

További meglepetéseket ajánlok a Minden Nap Alap oldalon a Recept folyam kategóriában.

Aki szeretne többet tudni, az italokkal kapcsolatban a Wikipédia értékes információkkal szolgál.

Amennyiben szeretnéd receptjeimről értesülni email fiókodba, azt a Séfbabér kezdő oldalán és lent a lábrészben feliratkozásoddal megteheted. Iratkozz fel ! Látogasd meg partner oldalainkat, amelyeken szintén érdekes olvasmányokat találsz Minden Nap Alap és az Adonisz.com Valamint ajánlom Blogger oldalaim
Mind Nap Alap

Magyarok Nagyjai

Dream Spiri

Megtalálhatóak Facebook oldalaik, kedveléseddel támogathatod

Minden Nap Alap        Séfbabér       Web oldal alapítója       Adonisz

Csoportjaikba való jelentkezésed örömmel fogadjuk.

Minden Nap Alap Fogadd be a világot, hogy az is elfogadhasson !

„séfbabér” csoport

„Web oldal alapítók,szerkesztők kedvelők, csoport

„Adonisz” csoport

Véleményed kinyilatkoztatására hangos üzenet formájában itt, a recept alatt van lehetőséged ! Szívesen fogadom ! Köszönöm !

Summary
recipe image
Recipe Name
Szűrt gyümölcslevek
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Translate »