Uborka eltevése, kovászos, vizes, ecetes és saláta.

Uborka eltevése, kovászos, vizes, ecetes és saláta. Ez a négy módja ismeretes. Befőzni, eltenni ízvilágában különbséget csak is a háziasszonyok szokása, tudása tehet, az alapok minden esetben változatlanok. Ma már kaphatóak kész fűszerkeverékek és vannak előre elkészíthető levek, amelybe érési sorrendben rakhatjuk a tartósításra szánt zöldségféléket. Az egy másik rész lesz. Itt az alap elkészítés ősi technikáját tudhatjátok meg.

Kovászos uborka

Kifejezetten nyári savanyításról van szó, aki ismeri  jól tudja, hogy az érését követően a levét leszűrve, visszaöntve csak is hűtőben tárolható, lefedett tálban néhány hétig. Egyforma közepes nagyságú uborkákat válasszunk hozzá, amelyeket alaposan megmosunk, majd a két végét levágjuk. A közepén hosszában is bevágjuk úgy, hogy az uborka egyben maradjon. Egy széles szájú üveg aljára kaprot teszünk, belerakjuk az elkészített uborkákat, a tetejére ismét kaprot teszünk és egy két szelet kenyeret. Azután annyi langyos sós vizet öntünk rá, hogy ellepje.  Napon vagy meleg helyen 5-8 napon át érleljük. Aki kedveli a fokhagyma ízét tehet bele 1-2 gerezdet. 1 liter vízhez 2,5 dkg sót tegyünk.

HirdetésVizes uborka

Szép, hosszúkás, egészséges uborkákat, zománcozott vagy porcelán tálban, gyengén timsós vízzel leforrázzuk. A vizet pár perc után leöntjük és az uborkákat tiszta száraz konyharuhára kirakjuk. Amikor a víz leszikkadt az uborkákról üvegbe tesszük. Az üveg aljára kaprot, tormát és ha van meggyfa levelet teszünk, ezeket tisztán és szemes borsot. Erre rakjuk az uborkákat. Literenként 5 dkg sóval vizet forralunk és a szalicilt belekeverjük 1 liter vízhez 1 grammnyi szükséges, a forrásban lévő vizet szép lassan az uborkára öntögetjük, vigyázva, hogy az üveg el ne pattanjon. Célszerű az üvegek alá tepsit helyezni. Ezután vízbe mártott celofánnal lekötjük, vagy a csavaros üveg tetejével lezárjuk, majd szellős helyre rakjuk. Két nap múlva zavaros lesz és forrni kezd, utána fokozatosan letisztul. A vizes uborkát 1-2 hét múlva, amikor a lé leapadt, sóval felfőzött hideg vízzel feltöltögetjük.

 

Uborka-eltevése-Séfbabér

Uborka-eltevése-Séfbabér

HirdetésEcetes uborka

Uborka eltevése ecetes formában a következő. Az apró friss szedésű uborkát jól megmossuk és leforrázzuk. Az üveg aljára, ha van megmosott meggyfa levelet teszünk és erre rakjuk az uborkát. Az uborkák közzé torma szeleteket, szemes fekete borsot és babérleveleket teszünk. A tetejére tiszta szőlőleveleket tehetünk és szintén bors szemeket. Majd felforralt és kihűlt ecetes sós vízzel felöntjük, az üveget lezárjuk. A szokásos módon, celofánnal vagy az üveg fedelével légmentesítjük. A forgalomban lévő ecetek különböző erősségűek, ezért nem lehet pontosan meghatározni a keverési arányt, ezért ízlésünknek megfelelően készítsük el az ecetes vizet. A szalicilt belekeverjük a lébe, 1 liter vízhez 1 grammnyi szükséges.Vigyázzunk, hogy az elkészített lé ne legyen túl gyenge, mert akkor az uborka könnyen megromlik. Fontos még, hogy az üvegek  nyakához keresztbe fa lapocskákat tegyünk, amivel a lébe szorítjuk az uborkát.

Uborka saláta

Uborka eltevése uborka saláta felhasználására. Az egészséges nem öreg uborkákat, legyaluljuk, besózzuk és 2 órán át hagyjuk sóban állni, hogy az jól átjárja. Majd kézzel erősen kipréseljük és ezt kétszer háromszor megismételjük, hogy az uborka egészen vízmentes legyen. Ezután üvegbe rakjuk, aljára ujjnyi vastagon sót teszünk, erre helyezünk egy sor kipréselt uborkát majd ismét egy sor sót és egy sor uborkát ismételve míg az üveg megtelik. Az uborkát jól belenyomjuk az üvegbe és lezárjuk a szokásos módon, légmentesen és szellős helyre tesszük. 10 dkg gyalult uborkához 3 dkg sót tegyünk. Felhasználáskor nem kell megijedni. nagyon fonnyadtnak tűnik. A szokásos módon készítjük a levet, és abban megszívja magát, hamarosan frissnek tűnik.

 

Hirdetés
A Séfbabér neked ajánlja !

A számodra érdekes receptekből a főmenü sorban kedvedre válogathatsz. Desszertek között találsz krémeket, süteményeket vagy tortákat, sok finom édesség elkészítését próbálhatod ki. A főételek finom ebédekhez adnak ötleteket, levesek főzéséhez tippeket. További meglepetéseket ajánlok a Minden Nap Alap oldalon a Recept folyam kategóriában.

Aki szeretne többet tudni, az uborkával kapcsolatban a Wikipédia értékes információkkal szolgál.

Amennyiben szeretnéd receptjeimről értesülni email fiókodba, azt a Séfbabér kezdő oldalán és lent a lábrészben is megteheted. Iratkozz fel ! Látogasd meg partner oldalainkat, amelyeken szintén érdekes olvasmányokat találsz Minden Nap Alap és az Adonisz.com Valamint ajánlom Blogger oldalaim
Mind Nap Alap

Magyarok Nagyjai

Dream Spiri

Véleményed kinyilatkoztatására hangos üzenet formájában itt, a recept alatt van lehetőséged ! Szívesen fogadom ! Köszönöm !

Summary
recipe image
Recipe Name
Uborka eltevése
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Translate »