Káposzta savanyítás

Káposzta savanyítás hordóban vagy csak kevesebbet. Hogyan készül a remek savanyúság vagy egyébként a toros, és töltött káposztánk fő alapanyaga ? Mitől lesz savanyú és ízletes? Ez a recept elmondja neked, hogyan érlelődik egyik kedvenc ételünk vagy főételein remek savanyúság kiegészítője. Te is játszva elkészítheted.

HirdetésHozzávalók

Őszi káposzta, só, babérlevél, szemes bors, hüvelyes piros fűszerpaprika esetleg birsalma szeletek.

Káposzta savanyítás Séfbabér

Káposzta savanyítás Séfbabér

Elkészítés

Savanyításra a legmegfelelőbb a kőkemény, tömött őszi káposzta. A külső piszkos, hibás leveleit eltávolítjuk, a torzsát erre alkalmas fúróval kiszedjük, a káposztát legyaluljuk és a tisztára kilúgozott, kimosott hordóba tesszük, rétegenként. Megsózva erősen ledöngöljük 3-4 dkg sóval. A fűszerezése személyre szabott mennyiségben történhet, de hasznos tudni, hogy a fűszerek nagyon finom ízt tudnak kölcsönözni neki. Tehetünk hozzá babér leveleket, szemes borssal, piros csöves fűszerpaprikát, szeletelt birsalmát. Rétegenként ismételve.

A döngölésnél, régen taposták, ügyelni kell arra, hogy egyenletesen történjen. Amikor a hordó megtelik, bő habos lének kell képződnie a káposzta tetején. A káposztára tiszta ruhát teszünk és a megmosott fenék darabokat keresztbe fektetve, egy szélesebb deszkát teszünk alá és kövekkel alaposan lenyomatjuk, lesúlyozzuk. 18-24 C fokos hőmérsékleten tartjuk. A lé pedig a káposztát a teljes érlelés alatt el kell lepje. Ere nagyon ügyeljünk. Az erjedés után a káposztát hűvös helyre kell tenni, hogy az esetleges káros utóerjedést megakadályozzuk.

Ha a káposztán lévő lé, akár erjedés közben, akár pedig utána, bármilyen oknál fogva eltűnne, egész gyengén sózott, felforralt és lehűtött vízzel pótolni kell. A besavanyított káposzta tetejét időnként le kell tisztogatni és újból lenyomkodni.

Hirdetés
A Séfbabér neked ajánlja !

A számodra érdekes receptekből a főmenü sorban kedvedre válogathatsz. Desszertek között találsz krémeket, süteményeket vagy tortákat, sok finom édesség elkészítését próbálhatod ki. A főételek finom ebédekhez adnak ötleteket, levesek főzéséhez tippeket. A Zöldségek eltevése télire és a Gyümölcs befőttek készítés tudományát is elsajátíthatod.

További meglepetéseket ajánlok a Minden Nap Alap oldalon a Recept folyam kategóriában.

Aki szeretne többet tudni, a befőzéssel kapcsolatban a Wikipédia értékes információkkal szolgál.

Amennyiben szeretnéd receptjeimről értesülni email fiókodba, azt a Séfbabér kezdő oldalán és lent a lábrészben feliratkozásoddal megteheted. Iratkozz fel ! Látogasd meg partner oldalainkat, amelyeken szintén érdekes olvasmányokat találsz Minden Nap Alap és az Adonisz.com Valamint ajánlom Blogger oldalaim
Mind Nap Alap

Magyarok Nagyjai

Dream Spiri

Véleményed kinyilatkoztatására hangos üzenet formájában itt, a recept alatt van lehetőséged ! Szívesen fogadom ! Köszönöm !

Summary
recipe image
Recipe Name
Káposzta savanyítás
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Translate »