Szilva befőtt

Szilva befőtt cukrosan, borban és ecetesen ringló. A szilva befőttek három változatát, módját osztom meg ebben a részben. Találékony ügyes háziasszonyoktól tanultam ezeket a recepteket, szívesen adom tovább ezeket a befőzési tippeket nektek. Sok örömet és sikert a kipróbálásához.

Hirdetés



Hozzávalók

Szilva, cukor, szegfűszeg, darabos fahéj, szalicil.

Szilva befőtt Séfbabér

Szilva befőtt Séfbabér

Elkészítés

A szilva szemeket alaposan több léről megmossuk, száraitól megtisztítjuk. Aki akarja kimagozhatja és félbe választhatja. A szemeket teljesen steril üvegekbe tesszük. A szilva és egyéni ízléstől függően 2-3 evőkanál cukrot szórunk rá 7 dl-es üvegenként. 1-2 darabka fahéjat, 2-3 szem szegfűszeget teszünk rá és hideg vízzel felöntjük. A tetejére szórunk kiskéshegynyi szalicilt és légmentesen lezárjuk az üvegeket. Majd nem rázogatva vízfürdőben tesszük, ki dunsztoljuk. Ez a folyamat addig tart amíg az üvegek belsejében a lé felfelé gyöngyözni kezd. Elzárjuk, és így hagyjuk fokozatosan kihűlni.

Szilva borban

5 literes üvegeket megtöltünk félig érett, de már sötétkék, havas  magvaváló megmosott szilvával. Egy +1/2 liter tiszta, jó minőségű bort felforralunk 1 kg cukorral, egész fahéjjal és citromhéjjal. Ezt a vas felületre állított szilvával töltött üvegekre öntjük. Három napon át miden nap a levet leöntjük, felforraljuk és vissza öntjük. Ha több bor forrt volna el, mint amennyi szükséges a szilva ellepéséhez, azt a harmadik nap pótoljuk, és együtt forraljuk fel a bort. Majd amikor meghűl légmentesen lezárjuk és csak 2 hónap elteltével nyitjuk ki.

Szilva ecetesen

2+1/2 dl vizet, 3 és fél deci erős borecetet 75 dkg cukorral, ízlés szerinti fahéjjal és szegfűszeggel, fél citrom reszelt héjával felfőzzük. Ezt két és fél kiló válogatott szép szemű szilvára öntjük és állni hagyjuk egy éjszakán át. Másnap a levét leöntjük felforraljuk és úgy visszaöntjük. Harmadik nap a szilvákat üvegbe rakjuk a levet felforraljuk és az üvegekbe öntjük. Légmentesen lezárjuk. a szalicilt a szokásos adagban ne felejtsük el. Száraz dunsztba rakjuk vagy 20 percig dunsztoljuk.

Ringló szilvával a következő képen készítjük. Egészséges éretlen zöld ringló szilva szárait félig levágjuk. Gyengén ecetes vizet forralunk, egy késhegynyi szódabikarbóna hozzáadásával. A szilva szemeket tűvel megszurkáljuk, és a forrásban lévő vízben addig főzzük míg a héja megrepedezik. Ezt követően kiszedjük, hideg vízzel lehűtjük, lecsorgatjuk és üvegekbe rakjuk. Hideg cukorszörpöt öntünk rá. 1liter vízhez 50 dkg cukrot veszünk alapul. Szalicilt teszünk rá, lezárjuk és addig dunsztoljuk míg felforr.

Hirdetés




A Séfbabér neked ajánlja !

A számodra érdekes receptekből a főmenü sorban kedvedre válogathatsz. Desszertek között találsz krémeket, süteményeket vagy tortákat, sok finom édesség elkészítését próbálhatod ki. A főételek finom ebédekhez adnak ötleteket, levesek főzéséhez tippeket. A Zöldségek eltevése télire és a Gyümölcs befőttek, lekvár, jam készítés tudományát is elsajátíthatod.

További meglepetéseket ajánlok a Minden Nap Alap oldalon a Recept folyam kategóriában.

Aki szeretne többet tudni, a befőzéssel kapcsolatban a Wikipédia értékes információkkal szolgál.

Amennyiben szeretnéd receptjeimről értesülni email fiókodba, azt a Séfbabér kezdő oldalán és lent a lábrészben feliratkozásoddal megteheted. Iratkozz fel ! Látogasd meg partner oldalainkat, amelyeken szintén érdekes olvasmányokat találsz Minden Nap Alap és az Adonisz.com Valamint ajánlom Blogger oldalaim
Mind Nap Alap

Magyarok Nagyjai

Dream Spiri

Megtalálhatóak Facebook oldalaik, kedveléseddel támogathatod

Minden Nap Alap          Séfbabér         Web oldal alapítója               Adonisz

Csoportjaikba való jelentkezésed örömmel fogadjuk.

Minden Nap Alap Fogadd be a világot, hogy az is elfogadhasson !

„séfbabér” csoport

„Web oldal alapítók,szerkesztők kedvelők, csoport

„Adonisz” csoport

Véleményed kinyilatkoztatására hangos üzenet formájában itt, a recept alatt van lehetőséged ! Szívesen fogadom ! Köszönöm !

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Szilva befőtt
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Translate »