Gesztenyével töltött pulyka

Gesztenyével töltött pulyka.  Egészben, tepsiben sült hús. Igazi finomságnak számít ez a sovány húsos, egészben sütött, tepsis étel. Többnyire ünnepi asztalunk terítéke. A karácsonyi pulykasült mindenki számára közkedvelt. Ez a recept igazi finomságot kínál.

Hirdetés



Hozzávalók

1 db 2,5 kg-os pulyka, 4 dkg só, 10 dkg zsír, 25 dkg füstölt szalonna, 1g majoránna, 40 dkg sertéshús, 1,5 dl tej, 75 dkg gesztenye, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2g őrölt bors, 1/2 g szerecsen dió, 1 ,1/2 db zsemle.

Gesztenyével töltött pulyka Séfbabér

Gesztenyével töltött pulyka Séfbabér

Yum

Elkészítés

A gesztenyét megmossuk, késsel bevagdaljuk és a sütőben kissé átsütjük, amíg a héja leválik. Ekkor feltesszük vízben főni. Amikor már majdnem puha, hozzáöntjük a tejet és készre főzzük, majd félre tesszük hűlni. Közben a zsemlét beáztatjuk, kicsavarjuk és a sertéshússal együtt, húsdarálón apróra őröljük, kétszer is elvégezve ezt a műveletet. Amikor kész beleütjük a tojást, megsózzuk, majoránnával, reszelt szerecsendióval, őrölt borssal ízesítjük. A vajat felolvasztjuk és hozzá adjuk, a puhára párolt és kihűlt gesztenyét úgy szintén. Ezt az egész tölteléket alaposan összegyúrjuk.

A pulykát alaposan megtisztítjuk, lábát, nyakát levágjuk. A combjából az inakat kihúzzuk. Kibontjuk és a belső részét kivesszük. Kívül belül alaposan megmossuk. Ezután a melléből a csontokat óvatosan kifejtjük, úgy hogy a bőrét ne sértsük. A belsejét kissé megsózva, az elkészült gesztenyés töltelékkel kitöltjük. A nyílást cérnával bevarrjuk, vagy hústűvel bezárjuk, összetűzzük. A combjait összekötjük, hogy sülés közben a formáját megtartsa. A melleinél is a tölteléket eligazítjuk,hogy formás maradjon. Az egész pulykát megsózzuk.

A szalonnát felszeleteljük, húskalapáccsal kicsit elvékonyítjuk. Ezt a sütőedény aljára tesszük sorban, a zsírt hozzáadjuk. Erre helyezzük a pulykát. Kevés vizet locsolunk rá és alá. Lefedve puhára pároljuk. Közben saját zsírjával öntözgetjük. Amikor eléggé megpuhult, levesszük a fedőt és szép pirosra sütjük. A tepsiből tálra helyezzük a zsírját rálocsoljuk. A cérnát és a hústűket eltávolítjuk. Ízlés szerinti körettel, melegen tálaljuk.

 Hirdetés




A Séfbabér neked ajánlja !

A számodra érdekes receptekből a főmenü sorban kedvedre válogathatsz. Desszertek között találsz krémeket, süteményeket vagy tortákat, sok finom édesség elkészítését próbálhatod ki. A főételek finom ebédekhez adnak ötleteket, levesek főzéséhez tippeket. További meglepetéseket ajánlok a Minden Nap Alap oldalon a Recept folyam kategóriában. A pulykával kapcsolatban a Wikipédia értékes információkkal szolgál.

Amennyiben szeretnéd receptjeimről értesülni email fiókodba, azt a Séfbabér kezdő oldalán és lent a lábrészben is megteheted. Iratkozz fel ! Látogasd meg partner oldalainkat, amelyeken szintén érdekes olvasmányokat találsz Minden Nap Alap és az Adonisz.com Valamint ajánlom Blogger oldalaim
Mind Nap Alap

Magyarok Nagyjai

Dream Spiri

Véleményed kinyilatkoztatására hangos üzenet formájában itt, a recept alatt van lehetőséged ! Szívesen fogadom ! Köszönöm !

Summary
recipe image
Recipe Name
Gesztenyével töltött pulyka
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Translate »