Kapros tökfőzelék

Kapros tökfőzelék a főétkezések másodfogásának körete lehet. Vitaminokban gazdag tápláló ételeink egyike. Elkészítésének módja nagy mértékben függ étkezési szokásainktól. Fő alapanyaga a tök, jól ismert konyhakerti növény. Főzve és sütésre alkalmas fajtája, nagyon egészséges az emberi szervezet számára. Főzelékként magjai nélkül használjuk fel. Ugyan akkor jó tudni, hogy a magokat kiszárítva és felbontva, esetleg pirítva, további vitaminokhoz juthatunk. A magjából sajtol olaj további plusz.

Hirdetés
Hozzávalók

2 kg tök egészben vagy 1,25 kg gyalulva, 4 dkg zsír, 6 dkg liszt, 3 dkg só, 3 dkg hagyma, 2 dkg cukor, 5 cl ecet, 2 dl tejföl, kis csokor kapor (ízlés szerint)

Elkészítése

A megtisztított és legyalult gyenge tököt egy ideig besózva állni hagyjuk. A zsírban a lisztet világosra pirítjuk, az így kapott rántásba belehelyezzük a megtisztított, finomra vágott hagymát és az összevágott kaprot. Ecettel meglocsoljuk az előre besózott tököt, majd a rántásban tesszük. A tököt a rántásban kis ideig, gyakori keverés közben, pirítjuk, puhítjuk. Felengedjük annyi vízzel, hogy éppen csak hogy ellepje. Szükség szerint párolás közben pótolhatjuk a szükséges vízmennyiséget. Amikor jól felforrt, beletesszük a cukrot és a tejfölt, rövid ideig főzzük így.

Kapros tökfőzelék Séfbabér

Kapros tökfőzelék Séfbabér

A másik elkészítési módja az amikor pároljuk és behabarjuk. Ekkor a hagymát a zsíron megpirítjuk és ekkor beletesszük a sózott, kicsavart, gyalult tököt, majd puhára pároljuk benne. Tejfölös lisztes habarást készítünk, ( a lisztet simára keverjük a  tejfölben) és ezzel sűrítjük be a főzeléket. Fűszerezzük, jól felforraljuk. Ízlés szerint kevés pirospaprikát is tehetünk bele.Tálaljuk, húsétellel, tojással, esetleg nélkülük.

A Séfbabér neked ajánlja !

A számodra érdekes receptekből a főmenü sorban kedvedre válogathatsz. Desszertek között találsz krémeket, süteményeket vagy tortákat, sok finom édesség elkészítését próbálhatod ki. További recepteket ajánlok a Minden Nap Alap oldalon a Recept folyam kategóriában. A tökkel kapcsolatban a Wikipédia oldalán találsz értékes információkat. Amennyiben szeretnéd receptjeimről értesülni az email fiókodba azt a Séfbabér kezdő oldalán és a lent a lábrészben is megteheted. Látogasd meg partner oldalainkat amelyeken szintén érdekes olvasmányokat találsz Minden Nap Alap és az Adonisz.com Valamint ajánlom Blogger oldalaim Mind Nap Alap Magyarok Nagyjai Dream Spiri Véleményed kinyilatkoztatására hangos üzenet formájában a recept alatt van lehetőséged ! Szívesen fogadom ! Köszönöm !

Summary
recipe image
Recipe Name
Kapros tökfőzelék
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Translate »