Szilva lekvár

Szilva lekvár főzés rumosan, cukorral vagy nélküle ? Befőzési hagyományok között a legjelentősebb a szilva lekvár főzés. Ma már fesztiválokon mutatják be, hagyományőrző barátok az ifjú látogatóknak, hogyan készül ez az egészséges finomság. Hogyan főzték nagymamáink a nagy üstökben, hosszas egész napra szóló kevergetés közepette, az akár több évre is elegendő, köcsögökben tárolt gyümölcs sűrítményt. Természetesen kisebb mennyiségekkel a mai háztartások konyháiban is elkészíthető.

Hirdetés



Hozzávalók

Szilva,  cukor,  rum,  vanília.

Hagyományos szilva lekvár

Az érett szilva szemeket alaposan több léről is megmossuk. Aki akarja, a tökéletes baktériumok eltávolítása történhet a gyümölcs szemek forróvízben való 2 perces öblítésével is. Majd kettévágjuk, magjait eltávolítjuk. Minimális víz hozzáadásával, éppen annyit csak, hogy a lábas alján véletlenül se süljön le, feltesszük főni. Közben folyamatosan kevergetjük. Ez a mennyiségtől függően több órán át tart. Egészen addig míg a rostjaira szét nem esik és összefüggő zselét alkot. Aki szeretné édesebbre készíteni a lekvárját a vége fele kilónként 35 dkg cukor 15 percig tartó együtt főzésével teheti meg. Majd átforrósított üvegekbe töltjük, tiszta ruhával leterítjük és másnapig hűlni hagyjuk. Késhegynyi szalicilt rátéve tartósítjuk, bár a jól készített lekvár ezt nem igényli. Légmentesen lezárjuk, hűvös szellős helyen tároljuk.

Szilva lekvár Séfbabér

Szilva lekvár Séfbabér

Rumos szilva jam

Öt kiló magvaváló kék szilvát 1 percre forró vízbe teszünk, azután lehámozva kimagozva addig főzzük míg a levét jól elfőzi. Akkor 1 kg cukrot teszünk bele és együtt főzzük, de vigyázva, hogy meg ne barnuljon. Vaníliát is teszünk hozzá. Mikor jól összefőtt levesszük a tűzről és belekeverünk 5 dl rumot. Amikor kihűlt üvegekbe töltjük és lezárjuk. Fontos, hogy erős vanília ízű legyen és csak jó minőségű erős rumot használjunk.

Készíthetjük úgy is, hogy az előbb említett módon előkészítjük a szilvát. Majd 1 kg gyümölcshöz, 30 dkg cukorból 1 dl vízből szirupot főzünk. Ebbe beledobjuk a szilvát, még egyet forralunk rajta és a tűzről levéve belekeverünk 3 evőkanál rumot. Forrón üvegekbe rakjuk és kidunsztoljuk.

Hirdetés




A Séfbabér neked ajánlja !

A számodra érdekes receptekből a főmenü sorban kedvedre válogathatsz. Desszertek között találsz krémeket, süteményeket vagy tortákat, sok finom édesség elkészítését próbálhatod ki. A főételek finom ebédekhez adnak ötleteket, levesek főzéséhez tippeket. A Zöldségek eltevése télire és a Gyümölcs befőttek, lekvár, jam készítés tudományát is elsajátíthatod.

További meglepetéseket ajánlok a Minden Nap Alap oldalon a Recept folyam kategóriában.

Aki szeretne többet tudni, a befőzéssel kapcsolatban a Wikipédia értékes információkkal szolgál.

Amennyiben szeretnéd receptjeimről értesülni email fiókodba, azt a Séfbabér kezdő oldalán és lent a lábrészben feliratkozásoddal megteheted. Iratkozz fel ! Látogasd meg partner oldalainkat, amelyeken szintén érdekes olvasmányokat találsz Minden Nap Alap és az Adonisz.com Valamint ajánlom Blogger oldalaim
Mind Nap Alap

Magyarok Nagyjai

Dream Spiri

Megtalálhatóak Facebook oldalaik, kedveléseddel támogathatod

Minden Nap Alap

Séfbabér

Web oldal alapítója

Adonisz

Csoportjaikba való jelentkezésed örömmel fogadjuk.

Minden Nap Alap Fogadd be a világot, hogy az is elfogadhasson !

„séfbabér” csoport

„Web oldal alapítók,szerkesztők kedvelők, csoport

„Adonisz” csoport

Véleményed kinyilatkoztatására hangos üzenet formájában itt, a recept alatt van lehetőséged ! Szívesen fogadom ! Köszönöm !

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Szilva lekvár
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Translate »