Pogácsa meleg tejjel

Pogácsa meleg tejjel, egy bevált recept, ami nálunk mindig sikert arat. Sosem lehet belőle eleget készíteni. A pogácsa is azon apró, sós sütemények egyike, amely számos elkészítési módjának köszönhetően, mindenki szájíze szerint válogathat.  A pogácsa elnevezés sokkal inkább utal a formájára, mint sem más egyéb tulajdonságára. Magyar hagyományaink egyik legalapvetőbb süteménye. Elég, ha népmeséink hamuba sült pogácsájára gondolunk, amely rendszerint batyuba kötve indult vándorútra gazdájával. Azóta is vendégvárásaink egyik elmaradhatatlan étele.

HirdetésHozzávalók

5 dl tej, 2 db egész tojás,  1 kg liszt, 1 dl étolaj, 1 evőkanál cukor, 1 csapott evőkanál só, 5 dkg élesztő.

Pogácsa meleg tejjel Séfbabér

Pogácsa meleg tejjel Séfbabér

Elkészítés

A fél liter tejet , arra megfelelő edényben feltesszük melegedni. Közben előkészítjük a nyújtódeszkát, és a kelesztésre alkalmas tálat, amely lefedhető. Akinek nincs kelesztő tálja, és szeret sütögetni, érdemes beszerezni egyet. Ebbe a tálba beleszórjuk a lisztet, éppen csak egy maroknyit hagyunk belőle, amely a nyújtódeszka beszórásához kell. A cukorból egy csipetnyit bögrébe teszünk, és a többit a lisztbe szórjuk a sót is.  1 egész tojást és az 1 dl étolajat szintén. Majd a meleg tejből a bögrébe szórt cukorra öntünk kb, 1 decilitert és az élesztőt ebbe belemorzsoljuk, langyos helyen felfuttatjuk. A többi tejet a tálba öntjük és a lisztel, tojással, olajjal,cukorral, sóval alaposan összedolgozzuk a megkelt élesztővel is így teszünk. Amennyiben nem éreznénk a tésztát kellő keménységűnek, liszt hozzáadásával korrigálhatjuk, mert az alapanyagok minősége meghatározó lehet ebből a szempontból. Az összedolgozott tésztát lefedjük és kb 20-30percig, lehetőleg meleg helyen kelni hagyjuk. Így lesz finom, puha, lágy kelt tésztánk.

A kellően megkelt tésztát, a lisztezett nyújtódeszkán, ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk. A tetejének felületét, késsel átlósan és azon keresztbe, bekarcoljuk, hogy a megsült pogácsa teteje cakkos legyen. Kerek erre alkalmas formával kiszaggatjuk. Egyenként a kezünk belső élei között meggörgetjük, hogy magasabb, formás legyen. Tepsibe sorba rakjuk, kellő hézagokat hagyva közöttük, hogy a további kelés következtében ne ragadjanak össze. Egy tojást felütünk és összekeverjük, utána az erre alkalmas ecsettel a tetejét egyenként megkenjük. Előmelegített sütőben 20-30 perc alatt kisütjük.

Hirdetés
A Séfbabér neked ajánlja !

A számodra érdekes receptekből a főmenü sorban kedvedre válogathatsz. Desszertek között találsz krémeket, süteményeket vagy tortákat, sok finom édesség elkészítését próbálhatod ki. A főételek finom ebédekhez adnak ötleteket, levesek főzéséhez tippeket. További meglepetéseket ajánlok a Minden Nap Alap oldalon a Recept folyam kategóriában. A pogácsával kapcsolatban a Wikipédia értékes információkkal szolgál.

Amennyiben szeretnéd receptjeimről értesülni email fiókodba, azt a Séfbabér kezdő oldalán és lent a lábrészben is megteheted. Iratkozz fel ! Látogasd meg partner oldalainkat, amelyeken szintén érdekes olvasmányokat találsz Minden Nap Alap és az Adonisz.com Valamint ajánlom Blogger oldalaim Mind Nap Alap  Magyarok Nagyjai Dream Spiri

Véleményed kinyilatkoztatására hangos üzenet formájában itt, a recept alatt van lehetőséged ! Szívesen fogadom ! Köszönöm !

 

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Pogácsa meleg tejjel
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Translate »