Töltött káposzta sertésoldalassal

Töltött káposzta sertésoldalassal készítve. Hagyományaink szerint az ünnepi étkezések egyik alap eleme a töltött káposzta. Ez azon ételeink egyike, amely megfelelően hűtött körülmények között tárolva hosszú ideig eláll és többször fogyasztható. Szokták is felénk mondani felmelegítve csak a töltött káposzta jó. Legyen az oldalassal vagy nélküle.

Hirdetés




Hozzávalók:

50 dkg  darált sertéshús, 30 dkg sertés oldalas, 1kg savanyú káposzta és 10 levél, 8 dkg zsír, 10 dkg hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2,5 dkg só, 1 g törött bors, 0,5 g majoránna, 1 db tojás, 10 dkg rizs, 4 dl tejföl, 5 dkg liszt, 5 g paprika.

Töltött káposzta Séfbabér

Töltött káposzta Séfbabér

Elkészítése:

A darált húst egy tálba tesszük. A rizst félig főzzük és kihűlt állapotban hozzáadjuk. A 2 tojást szintén. Megfűszerezzük a borssal, majoránnával, és 2 g paprikával, megsózzuk. 3dkg zsírban megpirítunk 4 dkg apróra vágott hagymát, ezt és az összezúzott fokhagymát belekeverjük. Alaposan összedolgozzuk, hogy a fűszerek egyenletesen eloszoljanak. 10 db savanyú káposzta levélbe beletöltjük az így kapott tölteléket. A 10 fele osztott gombóckákat a levelek közepére helyezzük és a széleit ráhajtjuk a húsra és feszesre összegöngyöljük. Egy lábas alját amelyben főzni szándékozunk 5 dkg zsírral kikenjük, beletesszük az átöblített apró  káposztát. Egyenletesen eligazgatjuk az alján. Megsózzuk, hozzá adjuk a megpirított 6 dkg hagymát, amit a töltelék szükségletével együtt is elkészíthetünk, megfelelő arányban elosztjuk. Megszórjuk a megmaradt pirospaprikával.

A betöltött levelekkel körbe rakjuk a főzőedény alját és a közepére helyezzük a sertésoldalast. Majd felöntjük annyi vízzel, hogy az egészet ellepje. Lefedve kb 1 és háromnegyed órán át pároljuk. Időnként megforgatjuk, és ha szükséges kellő mennyiségű vizet öntünk utána. Puhulást követően az oldalast és a töltelékeket kiszedjük egy tálba. A lisztet elkeverjük 3 dl tejföllel, a káposztához öntjük és így forraljuk még 10 percig. Elzárjuk a tüzet, majd a töltelékeket visszarakjuk tálalásig. Tálalásnál a káposztát egy mély tálba tesszük, tetejére helyezzük a töltelékeket amelyeket 1 dl tejföllel meglocsolunk, a felszeletelt oldalast melléhelyezzük.

A Séfbabér neked ajánlja !

A számodra érdekes receptekből a főmenü sorban kedvedre válogathatsz. További recepteket ajánlok a Minden Nap Alap oldalon a Recept folyam kategóriában.  A töltött káposztával kapcsolatban a Wikipédia oldalán találsz értékes információkat.  Amennyiben szeretnéd receptjeimről értesülni az email fiókodba azt a Séfbabér kezdő oldalán és a lent a lábrészben is megteheted. Látogasd meg partner oldalainkat amelyeken szintén érdekes olvasmányokat találsz  Minden Nap Alap  és az Adonisz.com  Valamint ajánlom Blogger oldalaim   Mind Nap Alap       Magyarok Nagyjai         Dream Spiri         Véleményed kinyilatkoztatására hangos üzenet formájában a recept alatt van lehetőséged ! Szívesen fogadom ! Köszönöm !

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Töltött káposzta sertésoldalassal
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Translate »