Újházi tyúkhús leves

Újházi tyúkhús leves recept, ez az a hamisíthatatlan időt álló étel, amit változatlanul az eredeti formájában készítünk ma is. A valódi húslevesek pótolhatatlan ízharmóniája nem cserélhető más formára. Időigényes elkészítése nem a szakács munkájából adódik. Minden hússal készült levest kis lángon főzzünk, ennek az időtartamnak köszönhető a lé zavarosság mentess és a belefőtt ásványoktól, egészséges, vitamin dús lesz. Ünnepeink fő levese. De nézzük hogyan is készül a híres Újházi tyúkhús leves eredeti recept szerint.

Hirdetés



Hozzávalók

1.5 kg tyúk hús, 20 dkg sárgarépa, 10 dkg petrezselyemgyökér, 5 dkg zeller, 2 dkg vöröshagyma, 1-2 gerezd foghagyma, 1db közepes burgonya, 2 dkg paradicsompüré vagy 1 db paradicsom, 5 dkg gomba, 1 db zöldpaprika, 2 dkg só, 1 dkg szemes bors. Leves tészta ízlés szerint, metélt. Saját készítés esetén 8 dkg liszt, 1 tojás.

Újházi tyúkhús leves Séfbabér

Újházi tyúkhús leves Séfbabér

Elkészítés

A tyúkhúst megtisztítva, 2 liter vízbe, a sóval lassú tűzön feltesszük főni. A zöldségeket, a burgonyát, répát, petrezselyem gyökeret, zellert, gombát meghámozzuk, lemossuk és a lébe tesszük, a szemes borsot szintén. A vöröshagymát és a fokhagymát is egészben hozzáadjuk. Így teszünk a zöldpaprikával, paradicsommal is. Ezek a zöldségek a hússal együtt, lassú főzésnek köszönhetően a lébe eresztik a bennük lévő vitaminokat, ásványokat amik, mindezek mellett egymással keveredve kitűnő kellemes, jellegzetes aromát kölcsönöznek az ételnek.

Aki saját készítésű tésztával szándékozik befőzni, mert úgy az igazi, azok a 8 dkg lisztből, 1 tojásból elkészíthetik a leves betétet, amíg az fő. A tyúkhúsról köztudott, hogy az egyik leghosszabb  főzési idővel rendelkezik, 2-3 óra, lassan puhul meg. Ezért érdemes időben a tűzre tenni, fedővel kis rést hagyva lefedni. Így megtarthatja a fedőről vissza csöpögve ásványait. A hosszadalmas főzési idő viszont az étel fogyasztásakor megtérül.

Amikor a tyúk megpuhult, a tűzről levéve, levesszűrön óvatosan leszűrjük, a lét, úgy hogy a leülepedett sűrűjétől ne zavarosodjon be. A levest a tűzre vissza tesszük és szintén lassú tűzön a levestésztával befőzzük (10perc). A leszűrt zöldségeket és húst, ízlés szerin darabokban a vissza tesszük a levesbe, az eredeti recept szerint is, vagy külön tálon tálaljuk fel.

Hirdetés




A Séfbabér neked ajánlja !

A számodra érdekes receptekből a főmenü sorban kedvedre válogathatsz. Desszertek között találsz krémeket, süteményeket vagy tortákat, sok finom édesség elkészítését próbálhatod ki. A főételek finom ebédekhez adnak ötleteket, levesek főzéséhez tippeket. További meglepetéseket ajánlok a Minden Nap Alap oldalon a Recept folyam kategóriában. A  húslevessel kapcsolatban a Wikipédia értékes információkkal szolgál.

Amennyiben szeretnéd receptjeimről értesülni email fiókodba, azt a Séfbabér kezdő oldalán és lent a lábrészben is megteheted. Iratkozz fel ! Látogasd meg partner oldalainkat, amelyeken szintén érdekes olvasmányokat találsz Minden Nap Alap és az Adonisz.com Valamint ajánlom Blogger oldalaim Mind Nap Alap Magyarok Nagyjai Dream Spiri

Véleményed kinyilatkoztatására hangos üzenet formájában itt, a recept alatt van lehetőséged ! Szívesen fogadom ! Köszönöm !

 

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Újházi Tyúkhús leves
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Translate »