Tűzdelt pulykasült

Tűzdelt pulykasült elkészítése a megfelelő alapanyagok beszerzésével elkezdődik. Fontos a jó minőségű sült elkészítéséhez a friss, biztonságos helyről beszerzett baromfi. Ebben az esetben a pulyka hús. Diétázók nagy kedvence kis zsírtartalmának köszönhetően. Nekik viszont a füstölt szalonna kihagyását ajánlom, a zsír helyet használjanak olajat vagy vajat, bár így nem tudhatják meg mennyire ízletes étel készíthető a kis mesterek konyhájukban, ezzel a recepttel.

Hirdetés
Hozzávalók

3,5 kg pulyka (1db), 3 dkg só, 10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg zsír, 1 g majoránna, 1,5 dl pecsenyelé vagy víz.

Elkészítés

A pulykát alaposan megtisztított, belsőségektől mentesített állapotba, alaposan kimossuk. A combjából az inakat nyers állapotban kihúzzuk. A füstölt szalonnából vékony csíkokat vágunk és tűzdelő tű segítségével a pulykát, különösen a mellét és a combját, jól megtűzdeljük. Megsózzuk kívül-belül, a belsejét kis majoránnával meghintjük. A lábait vékony zsineggel a püspökfalatjához kötözzük (desszírozzuk), hogy sütés közben eredeti alakját megtartsa. Sütőtepsibe tesszük és forró zsírral meglocsoljuk, és kevés vizet téve alá, nem túl forró sütőben megsütjük (kb 1 1/2 -2 óra alatt sül meg). Közben a saját zsírjával öntözgetjük és úgy forgatjuk, hogy mire megsül, és jó puha lesz, minden oldala szép piros, ropogós legyen.

Amennyiben nem sikerült fiatal húshoz jutnunk, és kissé öregebb a pulyka, ezért keményebb. Amikor már eléggé megpirult, lábasba rakjuk és kevés vizet rakva alá, fedő alatt addig pároljuk míg megpuhul. Ezután süssük le zsírjára.

Tűzdelt pulykasült Séfbabér

Tűzdelt pulykasült Séfbabér

Tálalás előtt 10-15 perccel vegyük ki a zsírjából, hogy kissé megszikkadjon, így könnyebb szeletelni. Amennyiben szeletelve kívánjuk az asztalra tenni, előbb vágjuk félbe, majd negyedekbe daraboljuk, a csontosabb részeket a tál aljára helyezzük, köré tesszük az egyenletes darabokra vágott combokat, majd éles késsel vékony szeletekre vágjuk a mellehúsát és ízlésesen a tetejére helyezzük.

A Séfbabér neked ajánlja !

A számodra érdekes receptekből a főmenü sorban kedvedre válogathatsz. Desszertek között találsz krémeket, süteményeket vagy tortákat, sok finom édesség elkészítését próbálhatod ki. További recepteket ajánlok a Minden Nap Alap oldalon a Recept folyam kategóriában. A pulykával kapcsolatban a Wikipédia oldalán találsz értékes információkat. Amennyiben szeretnéd receptjeimről értesülni az email fiókodba azt a Séfbabér kezdő oldalán és a lent a lábrészben is megteheted. Látogasd meg partner oldalainkat amelyeken szintén érdekes olvasmányokat találsz Minden Nap Alap és az Adonisz.com Valamint ajánlom Blogger oldalaim Mind Nap Alap Magyarok Nagyjai Dream Spiri Véleményed kinyilatkoztatására hangos üzenet formájában a recept alatt van lehetőséged ! Szívesen fogadom ! Köszönöm !

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Tűzdelt pulykasült
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Translate »