Kocsonya hagyományos, recept

Kocsonya hagyományos készítése, ünnepi hagyományaink egyike. Alapos odafigyelést igényel mind az alapanyagok összetétele, mind pedig elkészítése tekintetében. Az alábbi recept az 1955-es évek szakácskönyvének leírását tartalmazza. Ősi tapasztalatok alapjait tárja fel készítésének mesteri módját. Séfek, szakácsok tudományát.

Hirdetés




Hozzávalók:

1,75 kg kocsonyahús bőrkével, 15 dkg zöldség, 12 dkg hagyma, 3dkg fokhagyma, 4 dkg só, 5 g, fekete bors, 1g őrölt pirospaprika.

Elkészítése:

A jól megtisztított sertésfejet, a lábat és a bőrkét, bő hideg vízben feltesszük főni. Amikor felfőtt a vizet leöntjük róla, és 2 liter vízben újra oda tesszük főni. Mikor felforr minden habot leszedünk róla. Megsózzuk, hozzáadjuk a megtisztított zöldségeket, hagymát, fokhagymát és a borsot. A hagymákat meghámozva szeletelés nélkül, egészben használjuk. Lassú tűzön puhára főzzük együtt az egészet. A közben elpárolgott levet hideg vízzel pótoljuk, hogy 1,5 l maradjon.  Ezt követően a levet szitán átszűrjük és a zsírt a felületéről leszedjük, hagyjuk meghűlni. Közben a fejhúst csontjáról leszedjük, nagyobb kockákra vágva tálkákba, 5-6 fele szét osztjuk és ráöntjük a levet. Tetejét pirospaprikával megszórjuk és hideg helyre téve hagyjuk megdermedni. Ezt követően fogyaszthatjuk is.

A kocsonya készítés is hazánk egyik ünnepi velejárója, szokás. Szilveszter éjszakáján hűtőben tárolva a legjobb . Kiegészíti, akár pótolhatja is a főétkezést. A boldog újévet köszöntők számára remek vendégkínáló eledel. Az elfoglalt háziasszonyok, szakácsok így az ünnepek alatt megpihenhetnek. Félre tehetik a fakanalaikat. Kipihenten kezdhetik újra, konyhájukban a főzést a séfbabérért.

A Séfbabér neked ajánlja !

További recepteket ajánlok a Minden Nap Alap oldalon a Recept folyam kategóriában.  A kocsonyával kapcsolatban a Wikipédia oldalán találsz értékes információkat.  Amennyiben szeretnél receptjeimről értesülni az email fiókodba a főoldalamon a Séfbabéron megteheted. Látogasd meg partner oldalainkat amelyeken szintén érdekes olvasmányokat találsz  Minden Nap Alap  és az Adonisz.com  Valamint ajánlom Blogger oldalaim   Mind Nap Alap       Magyarok Nagyjai         Dream Spiri         Véleményed kinyilatkoztatására hangos üzenet formájában a recept alatt van lehetőséged ! Szívesen fogadom ! Köszönöm !

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Kocsonya hagyományos
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Translate »